keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Kauno, Terttu ja Teresa senkun lypsivät

Meijeri lopetti toimintansa.

Monet maidontuottajat olivat ymmällään. Suurin osa oli valmistautunut ja tyhjentänyt navettansa, eivät kuitenkaan kaikki, varsinkaan muutaman lehmän pitäjät. [--] Kotitalon lehmät Kauno, Terttu ja Teresa lypsivät lypsämistään. [--]

Laitteet minulla oli, mutta voin valmistukseen tarvittavan tiedon hankkiminen oli kiperämpi juttu. Taitajat olivat menneet manan majoille ja tieto heidän mukanaan. Kun kyselin asiasta sain aina vastauksen: ”Juu, kyllä minä muistan kun meillä kirnuttiin, ja se piimä oli sitten hyvää ja se talkkuna, kun siihen tehtiin, voi kun vielä saisi sellaista, ja se
voi, se oli tumman keltaista ja tuoksui hyvältä”. Mutta kellään ei ollut tiedon murustakaan kerman hapattamisesta tai kirnuuksen lämpötilasta...



Airi Viitasen separointi- ja kirnumistarina jatkuu
Ehheetä maitoo - muisteluksia Huittisten meijeristä -julkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti