keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Luku kymmenen on emmentalia

Matti Kuiko naputteli kirjoituskoneella Huittisissa harjoittelukertomusta vuonna 1986:

10.2. Kattilamaitoon tehdyt lisäykset ja
niiden tarkoitu

Juustonvalmistus tapahtuu kullekin meijerille ominaisen tarkan aikataulun mukaisesti. Aikataulun on tehnyt juustomestari kokemuksen
pohjalta.

I-kattilan lisäykset tapahtuvat seuraavasti:
klo 07.20 maidon lasku kattilaan
07.25 esihapatteen lisäys
07.50 hapate, kupari ja propionihappo
08.00 juoksutin
sekoitus
juoksettuminen (n. 40 min)

II- ja III-kattilan lisäykset vastaavasti
08.25 II-kattilan esihapate
jne

08.45 III-kattilan esihapate
jne [--]

Massa leikataan haluttuun raekokoon. Esan Maidossa on käytössä lankaleikkuri. Kun sopiva raekoko on saatu, leikkuri poistetaan
ja tilalle vaihdetaan seoksen hämmentäjät.

Liian pitkä leikkuu aiheuttaa rakeiden pölyyntymistä, ns. juustopöly, joka poistuu heran mukana pienentäen juustosaalista.


Lisää Kuikon harjoittelukertomuksen lukua kymmenen
Ehheetä maitoo - muisteluksia Huittisten meijeristä -julkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti