keskiviikko 30. lokakuuta 2013

Remssua läskiä


"Jokapäiväistä syötävää sioille oli meijerin juustonvalmistuksessa syntyvä hera. ”Mikäs sen parempaa ja ravitsevampaa sioille syötettävää, eikä sille muuta käyttöä ollutkaan, sen tähden sitä yritettiin saada läpi mahdollisimman paljon. Myös maanviljelijät
hakivat heraa tynnyrikaupalla.” Siat söivät myös ohraa, kauraa ja maissia.

Räikänmaantien alkupäässä sijaitsevan Ritakallion sikalan lisäksi meijerillä oli silloin sikala sekä Kivirannassa että nykyisen Kaarirannan paikkeilla. [--] Talvella sikaloissa oli sikoja viitisensataa, kesällä saattoi pitää ulkona toiset viisisataa sikaa. Maatiaislaatua kaikki. [--]


”Noin puolen vuoden kasvatus ja hoito lihottivat sian 70-80 -kiloisiksi, jolloin ne myytiin. Herasta tuli hyvää lisäkasvua. Siihen aikaan ei kammoksuttu läskiä...



Vuosien 1954-1965 meijerin Ritakallion sikalan hoitajan työstä lisää
Ehheetä maitoo - muisteluksia Huittisten meijeristä -julkaisussa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti